fbpx
Meny Stäng

Alternativmedicin – för mer friskvård istället för sjukvård

av Niklas Ankarstrand

Kan det bli en framtid där alternativmedicin och sjukvården arbetar tillsammans? Det är en bra fråga som för många alternativmedicinare inte vore något konstigt men som för sjukvården ibland verkar väldigt långt borta. En vård med samarbete där båda parter kan göra det dom gör bäst och tillsammans faktiskt nå ett resultat. Som för många kan innebära mer friskvård än sjukvård.

Louice Jansson arbetar en bit utanför Jönköping och har många års erfarenhet av arbete med människor. Hon har hjälpt många både psykiskt och fysiskt.

- Många kunder har kommit till mig under åren och inte kunnat få hjälp inom vården, berättar Louice. Den svenska sjukvården är bra på väldigt mycket saker men det finns också stora delar där de faktiskt saknar kunskap.

Hon berättar vidare om många par som kommit på grund av barnlöshet. Där läkarna har sagt att det inte finns någon möjlighet till att bli föräldrar. Men tack vare att man inom alternativmedicin arbetar utifrån en annan helhet så kan man många gånger med blodprov, irisdiagnos, samtal och mätningar med mera, ta reda på vad det är för grundorsak och utifrån det sedan hjälpa kroppen.

- Jag har fått många kort från glada föräldrar och det är klart det värmer att man kunnat hjälpa till, säger Louice.

Oförklarlig smärta allt vanligare

Det kommer även en hel del kunder till Louice med olika typer av smärta. Många har gått hos flera olika läkare utan att kunnat få hjälp och en del kommer och berättar att läkarna själva har sagt att de inte har något mer att erbjuda för att man har för lite kunskap om vissa typer av smärta och kan därför inte fastställa någon orsak.  Många människor lever därför idag med en smärta som de inte vet varför den finns.

I andra fall får patienter antidepressiva mediciner som istället ska blockera hjärnans smärtsignaler. Det är sällan läkarna går till botten med vad som är orsaken och försöker ofta istället lägga locket på vilket inte är något att föredra, berättar Louice. Även här kan man ofta med terapi, blodprover och ett flertal olika behandlingar hitta orsaken till kroppens beteende och därför finns också möjlighet till förbättring. Alltså mer friskvård än bara sjukvård.

Fästingbett

Något som skrevs om i tidningarna är en kvinna som fått köttallergi av ett fästingbett. Detta har funnits kunskap om men är för många en chockande nyhet. För Louice är det inget nytt att fästingbett kan ge olika typer av biverkningar. Borrelia är något hon hjälpt människor med under många år.

- Många tror att man bara kan få en penicillinkur när man fått Borrelia men man behöver faktiskt mer än det. Något som alternativmedicinen kan erbjuda.

Bearbeta trauman

Trauma är en annan sak Louice berättar om som är viktigt att bearbeta.

- Det kan vara alla möjliga olika händelser som kroppen upplever som trauma. Det är inte bara sorg vi behöver bearbeta utan kan vara ett tandläkarbesök som gjorde mycket ont eller ett fall som kom plötsligt kan sätta sig i kroppen även det, berättar Louice.

Hon berättar vidare att då man till exempel bryter ett ben så kan gamla minnen frigöras och komma upp till ytan, något gammalt trauma eller en händelse som vi lagt locket på. Då låser vi oss själva och vår kropp samt förhindrar möjlighet till läkning. Kroppen skapar smärta eller olika sjukdomar. Vi behöver få bearbeta detta för att vi ska kunna läka ordentligt och kroppen ska återfå sin balans och funktion.

Trauma påverkar oss på flera sätt

Louice har under åren fått erfarenhet av att arbeta med människor som blivit utsatta för psykisk eller fysisk misshandel eller både och, samt kvinnor och män som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

- Många människor slutar fungera i samhället på grund av de olika trauman de bär. En orsak är att de saknar tillit till andra som är en viktig grundsten de har förlorat. Vilket självklart påverkar deras sätt att vara och hur de mår. Sedan blir det bara en spiral av händelser som fyller på, säger Louice. Man skapar olika beteendemönster.

Människor som blivit utsatta för våldtäkt har mycket att bearbeta och så har även kvinnor som gjort aborter. En abort kanske har verkat frivillig men har egentligen blivit av på grund av påtryck från föräldrar eller en man som inte velat vara delaktig. Även detta sätter sig som trauma, berättar Louice. Det kanske släpps hos mannen men sitter kvar hos kvinnan hela livet om hon inte bearbetar det. Louice har arbetat med många människor som bott på behandlingshem och som fått olika bokstavskombinationer fast dom egentligen inte har det.

- Trauma som inte blivit bearbetat skapar ju olika typer av beteende mönster. Sjukvården idag har inte tiden eller kunskapen att gå till botten med att hitta orsaken till människors beteendemönster. Därför blir många människor fel diagnostiserade för att de ser bara till beteende mönstret och missar att detta kan ändras om man kommer åt orsaken, berättar Louice

Kroppen som en helhet

Sjukvården arbetar oftast inte idag utifrån att kroppen är en enhet. De ser till skilda händelser eller fakta. Men för att kunna bli frisk så behöver man jobba med både kropp, själ och ande. När kroppen blir fysiskt skadad så får man idag inte tid till vila, berättar Louice. På grund av ett stressat samhälle så måste man snabbt ut från sjukhuset och snabbt tillbaka till arbetet. Kroppen får inte tid till att läka och vår själ och ande hinner inte med. Likaså om man mår psykiskt dåligt. Resurserna i samhället räcker inte till och människor får vänta länge på vård eller blir snabbt hemskickade med diverse mediciner.

Hoppas på mer friskvård och ett öppnare sinne

Louice hoppas att man i framtiden kan samarbeta mer mellan sjukvård och andra duktiga terapeuter. Får man till exempel benet opererat och samtidigt får möjlighet till att bearbeta trauma eller annan behandling som med Pharma light så ökar chanserna att vi människor skulle kunna må bättre. Vården idag är så stressad och dåligt mående börjar i tidigare åldrar.

- Tänk om vi istället kunde hjälpas åt för att människor skulle må bättre både psykiskt och fysiskt. Alla vi terapeuter hade kunnat avlasta vården på många sätt och patienterna hade blivit både nöjdare och friskare, säger Louice. Som hoppas på ett mer öppet sinne för detta i framtiden.

 

Intervju med: Louice Jansson, Terapeut     www.halakita.se

Dela gärna sidan!

Innan du lämnar!

Får du vårt Nyhetsbrev varje månad?

Du kan enkelt anmäla dig här - det är gratis!

Vi har mottagit din prenumeration - tack!

En användare med denna epost adress är redan registrerad

7999 Nyhetsbrev för Popup Builder

Registrera dig här!