av Catarina Gullberg, Biopat /Naturläkare
Unga och vältränade människor kan ha en 80-årings blodkärl.
Hittills har det varit svårt att veta hur kärlen mår, men nu kan vi få svar genom en ESTeck screening. På tre minuter får du en pålitlig riskbedömning. Och lösningen? Den finns i maten och kosttillskott. Du kan äta dig till yngre kärl!
I takt med att vi blir äldre stelnar blodkärlen och blir mindre elastiska.
Den skyddande hinnan på insidan kärlen lagrar in skräp, fungerar allt sämre. Det byggs upp en kronisk/låggradig inflammation. Vägen mot hjärt-kärlsjukdom har börjat. Detta åldrande är svårt att kontrollera. Inom medicinen brukar man tala om den symtomlösa åderförkalkningen. Den vanliga blodkontrollen av blodtryck, blodsocker och blodfetter räcker inte.
En stor del av, upp mot 60 %, av de som drabbas av hjärtinfarkt eller stroke, har ingen av dessa riskfaktorer. De får veta att deras värden är perfekta men drabbas ändå av en plötslig infarkt. Det är som att gå med en tickande bomb.
Författare: Catarina Gullberg, Biopat /Naturläkare www.quantum.nu