fbpx
Meny Stäng

Att jobba med helheten

av Manuela Ripa Ulm, Sund Balans

Idag pratas det mycket kring att jobba holistiskt, med helheten. Att se hela människan. Men - vad innebär det egentligen? Vad innebär det för dig?

Att jobba med helheten. En artikel av manuela Ripa Ulm som finns på 7999 - AlternativguidenBetydelse för mig.
För mig betyder det att se och bemöta människan på alla plan - fysiskt, emotionellt, mentalt och andligt. Min närvaro i samtalet kring klientens situation. Att vara lyhörd för klientens uttryck - var befinner sig klienten bortsett från de uppenbara symtomen, dvs emotionellt, mentalt och andligt? Att ställa frågor - även de som klienten kan uppleva som jobbiga. Att inte backa för det som terapeut. Efter det inledande samtalet kommer den fysiska behandlingen - bekräftelsen av klientens fysiska del för att kunna integrera och befästa nya insikter och tankar som föddes under samtalet. Och för att ge lindring åt de fysiska besvären klienten har sökt mig för. För oftast är det ju de fysiska besvären som gör att människor börjar leta efter nya vägar.

Helhet betyder för mig även att inte dela på samtal och fysisk behandling.
Det skulle bli som om huvudet tillhör en kompetens och kroppen en annan. Och det är ju just där utmaningen i dagens samhälle ligger: att det finns en separation mellan kropp och själ, som om fysiska symtom inte hade med t ex känslor, tankesätt, mönster eller erfarenheter genom livet att göra. Samtalet har därför blivit en naturlig del av mina möten med människor. Att vara en naturlig del kan också innebära att välja vägen via kroppen. Att stötta en otrygg medmänniska först via den fysiska behandlingen och sen via samtalet. Det gäller att jag alltid gör mitt allra bästa i att vara närvarande och lyhörd för medmänniskan jag möter.

Förutsättning.
Det finns dock en förutsättning för att kunna vara närvarande och lyhörd - och det är att jag ser till min egna helhet. Vad behöver jag som människa fysiskt, emotionellt, mentalt och andligt? Jag behöver ha viljan och modet att utvecklas själv på alla plan - samma vilja och mod som klienten behöver och som jag vill inspirera till. Mina ledord har alltid varit: ”Det jag inte har kan jag inte ge”. Så jag följer min inre vägledning och låter mig inspireras av olika traditioner som t ex taoistisk filosofi och psykologi, system som Gene Keys och Human Design mycket mera. Ju mer jag växer och blir mer och mer autentisk och vilar i mig själv desto bättre för det jag brinner för - möten med mina medmänniskor.

Om du - som jag - vill arbeta som terapeut på det här sättet är du välkommen till mina utbildningar i Djupgående Cirkulationsmassage®, Manuell lymfdränage eller Klassisk bindvävsmassage enligt Elisabeth Dicke. Du hittar mer om dessa utbildningar på min hemsida. Jag finns i Helsingborg.

Varmt välkommen att höra av dig till mig, Manuela.

Författare: Manuela Ripa Ulm, Sund Balans  www.sund-balans.com

Dela gärna sidan!