fbpx
Meny Stäng

Egenvård och att följa råden den egna kroppen förmedlar

av Jaana Norèn, grundare av Healingstugan

För många känns det fortfarande konstigt att lyssna in vad den egna kroppen säger. Det låter så flummigt och många förstår inte hur de rent praktiskt lyssnar till kroppen.

Nu är det rätt tillfälle att börja träna, vi är på väg in i en tidsera i mänsklighetens historia där vi krokar arm med kroppen och hittar tillbaka till vår inre styrka och kraft som finns där men som inte har fått tagit plats på mycket länge. Här tar jag upp några exempel på hur jag själv har gjort för att följa min kropp och vad den har förmedlat för att inspirera dig att också börja reflektera.

Idag gör kroppen mig sugen på sådant som den behöver 
Som laktoskänslig
visste jag inte tidigare när det var OK med laktos och när kroppen inte kunde hantera det. Var ofta uppsvullen i magen och tarmarna bråkade. Upptäckte plötsligt att om jag bara stannade upp en kort stund och tittade på laktosen, exempelvis en gräddtårta, fick jag ibland den där illamående känslan och att det växte i munnen – precis som om jag redan hade ätit av tårtan. Om jag struntade i den känslan och åt laktosen ändå, fick jag en icke önskvärd reaktion. Andra gånger fick jag ingen känsla alls hur jag än tittade på laktosen och då gick det bra att äta lite utan att få en reaktion. Kroppen talade om för mig när den kunde hantera laktosen och när det inte passade. Har testat vid flertal tillfällen och följer jag kroppens signaler funkar det klockrent, varje gång!
Idag gör kroppen mig sugen på sådant som den behöver – som exempelvis frukt, dryck och vilken typ av mat vi behöver. Här är det dock lätt att trilla i ”egofällan” och tro att kroppen vill ha godis, chips och annat skräp. Jag följer bara sådant sug som jag vet är bra.

Kroppen talade om för mig att jag är energikänslig.
Varje gång jag sprang på en energitjuv fick jag den där ”russinkänslan” och all energi bara försvann. Kände mig som ett tomt russin och det tog ibland många timmar att återfå energin. Det gjorde i sin tur att jag tog hjälp och gick min första Reiki utbildning och en hel ny värld öppnade sig! Jag fick lära mig att hantera min känslighet, fick verktyg att jobba med och fick en förståelse för hur energier påverkar. Allt detta tack vare vad kroppen förmedlade i form av känslor och reaktioner. Idag försöker jag att känna in vilka känslor, sensationer kroppen förmedlar. Den vägleder mig hela tiden.

Inga extra kilon
När Coronan kom stannade världen och jag som alltid haft passverksamhet blev stillasittande och gick upp i vikt. Under ett läkarbesök upptäcktes att jag hade fått högt blodtryck. Jag tog tag i saken, extra kilona försvann och det höga blodtrycket var borta. Kroppen signalerade att den inte klarade av att hantera extra kilon och att de inte var bra för mig. Istället för att bara ”köra på”, försöker jag lyssna vilka behov kroppen har. Behöver den frisk luft och röra på sig, går jag ut på promenad. Kroppen detoxar 24/7 och behöver hjälp med rörelse för att klara av det jobbet. Signalerar kroppen trötthet, försöker jag att varva ner och lugna tempot. Jag brukar tänka att kroppen och jag är ett företag tillsammans, som en fabrik. Både mina och kroppens behov behöver tillfredsställas, annars går produktionen på halvvarv och det blir inte lönsamt.

Så länge man är bortkopplad från kroppen och inte är van att känna in vilka sensationer/känslor den förmedlar är det svårt att förstå vad den vill förmedla. Ett sätt är att komma i balans och harmoni och det finns massor med verktyg man kan använda i sin egenvård. Jag brukar rekommendera att ta till sig verktyg som man blir nyfiken av, känner sig dragen till, vill utforska mera. Det brukar vara rätt. Vi är alla olika och behöver därför olika verktyg. Det är inte ”one fits for all” eller att samma recept fungerar för alla. Finns inte orken, lusten, inspirationen på plats behöver du kanske börja med att fylla på ditt batteri för att sen kunna börja reflektera. Var sak har sin tid.

Verktyg som har hjälpt mig och som jag varmt kan rekommendera är Reiki, Mindfulness, Livscoaching, Andlig Coachning, Kristallhealing, Yoga, Qigong, Meditation, Andningsövningar.

Stort lycka till med din egenvård och ditt sätt att ta kontakt med kroppen!

Författare: Jaana Norèn, Healingstugan  www.healingstugan.se

Dela gärna sidan!