av John Eriksson, Hypnosterapeut
Du behöver söka hjälp när Panikattackerna blir återkommande i din vardag och påverka dina val negativt och begränsar ditt beteende. Över tid har du etablerat ett undvikande beteende för att slippa få dessa attacker. Då har du blivit rädd för att bli rädd och utvecklat ett paniksyndrom.
Panikattacker är begränsande och känns otroligt hemskt. Man tror att man ska avlida, att man ska få en hjärtinfarkt, att man håller på att bli tokig och kan mista kontrollen. Det är otäckt men faktiskt helt ofarligt.
Överlevnadsinstinkt
Panikattacker utlöses när du är i ”fara.” Fly och fäkta responsen slår på, vår överlevnadsinstinkt. Det är en naturlig omedveten stressreaktion som aktiveras automatiskt och handlar om vår överlevnad. Det händer när ”hjärnan” uppfattar att vi är i fara. Det undermedvetna uppfattar faran och varnar helt enkelt. Men på olika sätt kan ”Hjärnan” ha lärt sig att det finns en fara i något som inte borde vara farligt.
Panikattacker kommer från ingenstans, som en blixt från klar himmel. Antingen vet man precis vad som orsakar den eller så har man inte den blekaste aning. Panik är en stark stressreaktion, där man upplever rädsla för att dö eller för att förlora kontrollen. Overklighetskänslor, kraftlöshet och skakningar är vanliga eller känslan av att man är utanför sin kropp. Även om det känns otäckt så är det inte farligt med panikattacker.
Orsakerna
Orsaken till att man får panikattacker kan vara många. Någon i det förflutna, i din närhet har drabbats av något eller att du själv varit med om något farligt/stressande och ditt psyke ”lärde” sig att varje gång du riskerar att hamna i en liknande situation, ska den varna dig. Möjligheten att snabbt bli rädd vill vi ha kvar förstås, då vi kan hamna i verkliga situationer som på riktigt är farliga och vi behöver bli varnade.
Panikattack är ingen sjukdom. Det är en normal psykisk process och det handlar om överlevnad. Man kan förklara så här, om du får en panikattack för att pengarna inte räcker till – att du inte presterat tillräckligt bra - att du blir kritiserad eller dömd av någon - att du inte klippt gräsmattan i tid – att du monterat ditt nya Ikea kök fel – att du läser om olyckligt drabbade människor i tidningen – ser krig på TV – att du blir avvisad av frun eller inte hittar din nyckelknippa, då är det ett inlärt missförstånd i det undermedvetna som skett i det förflutna. Inget av de negativa erfarenheter jag beskriver är livshotande.
Smärtsamt göra fel
Vi har helt enkelt lärt oss i det förflutna att det är smärtsamt att göra fel, säga fel, vara fel eller upplevas fel. Det är ofta kopplat till att vi inte känner oss accepterade eller duger om vi inte uppfyller samhällets normer eller förväntningar som vi tror personer har på oss. långvarig stress kan vara en orsak. Det kan även vara betingat av en starkt olycklig upplevelse sen lång tillbaka, genom föräldrarnas separation, olycka eller andra trauman. En stark rädsla för att det kan uppstå igen, kan trigga igång en panikattack (undermedveten process).
Psyket är blind för den medvetna verkligheten
Det sympatiska nervsystemet som reglerar stresshormonet kortisol, noradrenalin och adrenalin kan inte känna skillnad på en verklig fara (eller fantiserad fara) som att bli attackerad av en hund eller att ha en gräl med sin fru. Har man till exempel lärt sig tidigt i livet att konflikter leder till katastrof, då kan en pressad situation i relationen aktivera fly och fäkta responsen. En panikattack är en snabbt stigande oro, en autonom reaktion där det undermedvetna tror att vi står inför en livsfara, en automatisk process som sköter sig helt utan påverkan från vårt medvetande. Den kan hålla sitt grepp ett antal minuter men avtar ofta efter 5-10 minuter. Kroppen signalerar med olika symtom. Vissa personer känner många av symtomen medan andra kanske bara upplever några av dem.
Symptom på panikångest.
-Snabb andning
-Hjärtat slår fort
-Yrsel
-Händerna kalla
-torr i munnen
-Rodnad
-Skakningar, darrningar
-svettningar
-Smärta i bröstet
-Stickningar och domningar
-Tunnelseende
-Tryck över halsen/kvävningskänsla
-andnöd
-Rädsla att dö
-rädsla att få hjärtinfarkt
-Kraftlöshet
-Rädsla för förlust av kontroll
-värmevallningar, frysningar
-Rädd för att bli tokig
-Overklighetskänslor
-Illamående
I en stressituation utsöndras stresshormon i blodet och kroppen förbereds på att kämpa eller fly genom att:
-Öka pulsen
-Höja blodtrycket
-Höja blodsockret
-Förstora pupillerna
-Matsmältningen upphör, blodet behövs i musklerna
-Strupen vidgas
Långvarig stress
Om vi över tid inte får återhämtning, utan stressar oss fram i vardagen (ett sätt att hålla oron borta), får vi höga nivåer av stresshormon i blodet, vilket ger negativa effekter på både kropp och psyke.
Till exempel kan det leda till sömnproblem, utmattning, svårt att fokusera, sorg, nedstämdhet, problem med matsmältningen, övervikt, bukfetma, uppgivenhet, frustration, irritation, aggression, försämrat immunförsvar, sämre läkningsförmåga, hjärt och kärlsjukdomar, förhöjt blodsocker och förhöjda blodfetter och mycket annat.
I förlängningen kan psykosomatiska problem uppstå som allergier, smärta, spänningar, migrän, IBS m.m. Och till och med kan fortplantningsförmågan försättas i viloläge när kroppen ständigt är i fly och fäkta.
Det finns alltid en orsak till panikattacker.
Genom hypnosterapin hittar jag tillsammans med klienten orsaken och frigör den. Genom olika effektiva emotionellt frigörande tekniker, kan vi hjälpa hjärnan att ändra fokus eller förlösa grundorsaken (Roten) till problemet. Av alla de klienter som fullföljer behandlingen gissar jag att ca. 95 - 100% blir helt befriade från sina panikattacker.
Välkommen att boka ett 20 minuters kostnadsfritt samtal här.
Tack för att du läste! 🙂
Hälsningar John Eriksson
Författare: John Eriksson, Hypnosterapeut www.jagkraft.se