fbpx
Meny Stäng

Räddad från ett liv med Crohns

av Stefan Högberg, Kinesiolog

Näringsterapi, örtmedicin och homeopati räddade mig från ett liv med Crohns.

Jag har fortfarande en känslig tarm och på grund av alla operationer, en kort tarm som ständigt påminner mig om behovet att ha en toalett i närheten. Men jag har ingen inflammation längre och ingen påse på magen.

Vad är Crohns sjukdom?
Crohns är en tarmsjukdom som innebär att tarmen är inflammerad. Den kan vara inflammerad från munhåla till anus. Vanligast är sista delen på tunntarmen och början på tjocktarmen. Orsaken till Crohns vet man inte inom den traditionella vetenskapen. Det är en så kallad autoimmun sjukdom och man ger oftast kortison för att stänga av kroppens signalsystem. Det jag upptäckt under mina nu tjugo år som terapeut och med flera kunder med Crohns är att det hos samtliga har varit ett eller flera vaccinationstrauman som utlöst den autoimmuna reaktionen. Till det kan läggas att man oftast äter en dålig kost med mycket socker, snabba kolhydrater, gluten och processad mat. Stress i olika former, så som mental, fysisk och psykisk samt geopatisk stress påverkar också sjukdomsförloppet negativt.

För mig började allt redan i unga tonåren.
Ont i magen, dålig aptit, migrän, svårt att gå upp i vikt, allmänt klen. Fysiskt, psykiskt och emotionellt känslig. Gick hos läkare och gjorde flera undersökningar. De hittade förhöjda levervärden men visste inte vad det berodde på så det lämnades utan åtgärd. I lumpen blev jag svårt sjuk, hela mitt system kollapsade. Då upptäcktes Crohns sjukdom. Följden blev medicinering med sulfapreparat, som jag senare förstod bara tystade ned kroppens signaler och dämpade inflammationen lite, men det tog inte bort orsaken till den inflammerade tarmen. Flera års kämpande och lidande följde och till slut beslutade man sig för att operera bort den infammerade delen. En och en halv meter togs bort vid första operationen. Jag började må lite bättre, började återfå lite krafter. Men efter en tid blev jag återigen dålig. Medicinering igen och fler operationer, totalt fem stycken. Ingenting hjälpte mer än tillfälligt. Inflammationen poppade upp igen.

Räddad från ett liv med Crohns sjukdom. Artikel av Stefan Högberg på 7999.se

Nu fick det vara nog!
Det måste finna en annan väg, tänkte jag.
Jag fick kontakt med en Naturterapeut som utförde kinesiologi samt en homiatriker och akupunktör. Nu började en helt annan resa. Ett helhetstänk som behandlade orsaken till inflammationen och de övriga symtom som också tillstötte på grund av ett dåligt näringsupptag i tarmen. Jag ändrade min kost, fick örtmedicin, näringstillskott och homeopatiska medel och sakteliga, inom en månad, märkte jag äntligen en påtaglig förbättring av min hälsa. Vi städade undan parasiter och toxiner, vi lagade tarmens slemhinna och stärkte upp den med bland annat probiotika så att den återigen kunde börja ta upp näring. Inom ett år kände jag att jag var helt fri och inflammationen har aldrig återkommit. Nu har det gått tjugotre år sedan jag hade kontakt med sjukvården och de kollade mina inflammatoriska värden, CRP och p-orosomukoid, som då visade sig vara helt normala.
Så glad och tacksam att jag fann denna alternativa väg.

Men i släptåget av tiden med Crohns har jag också fått känna av något som heter vegetativ dystoni, ett icke harmoniserat autonomt nervsystem. Det är när sympaticus och parasympaticus inte är i balans, det vill säga människans självreglerande funktioner har tappat sin automatiska regleringsförmåga. Symtomen kan vara IBS (irriterad tjocktarm), svaghetskänsla, anemi, hjärtklappning, ångest depression med mera. För att återupprätta balansen i energisystemet har jag använt homeopatiska medel och näringsterapi samt med hjälp av mental kinesiologi funnit blockeringarna och balanserat dem.

Måste få veta och lära mig mer.
Erfarenheterna som jag fått inom svensk sjukvård kontra de komplementärmedicinska metoderna gjorde att jag bara måste få veta och lära mig mer. Allt för att kuna hjälpa andra i liknande situation. Eller ännu hellre, innan det gått så långt som det gjorde för mig. Jag utbildade mig först till kinesiolog och därefter ett antal kurser och utbildningar inom kraniosakral terapi, bas-medicin, energimedicin, näringsterapi, örtmedicin, homeopati med mera.

Nu har jag jobbat inom komplementärmedicinen i tjugo år och hjälpt människor och djur att må bättre. Jag ser det verkligen som mitt kall och varje dag som jag får vara en del av människors tillfrisknande gör mig glad och lycklig inombords.

 

Författare: Stefan Högberg, Kinesiolog  www.norrtaljehalsocenter.se

Dela gärna sidan!