fbpx
Meny Stäng

Vad är hypnos?

av Mats Gaffa Karlsson, Hypnosterapeut

Det finns lika många svar på frågan som det finns hypnotisörer. Det saknas helt enkelt en allmänt godtagbar förklaring till begreppet.

De flesta tycks i alla fall vara överens om två saker:
- för det första verkar det handla om ett alternativt mentalt tillstånd som påminner om trance
- men det kan även vara namnet på de tekniker som används för att hamna i trance.

Min personliga förklaring ser ut så här:
Inför varje uppgift i livet behöver vi avsätta tid för inlärning, reflektion och övning. Vi lär oss inte spanska på en halvtimme och vi klarar inte av att hantera en långtradare med släp utan övning.

Barn upp till 6–8 års ålder har fått en medfödd avsatt tid inför den uppgift vi kallar livet. Naturen har dessutom ordnat det så fint att barn helt automatiskt befinner sig i ett medvetandetillstånd där allt är möjligt. Ett tillstånd där de blandar ihop lek med allvar, fantasi med verklighet. Ett tillstånd där de kommer i kontakt med inre resurser som är perfekta för just inlärning, reflektion och övning. Ett tillstånd där de kan skapa "skillnader som gör skillnad" för deras framtid. Ett tillstånd för lärande inför livet.

Om nu detta tillstånd är en form av hypnos så kan man undra: Vem är hypnotisören?
Mitt svar på frågan är: Ingen!!! Vi har det i oss från födseln och behöver bara återskapa det.
Troligen är det därför man brukar säga: All hypnos är självhypnos. När vi blir hänförda, intresserade eller nyfikna får vi per automatik kontakt med detta magiska tillstånd och vi kan inte bli hypnotiserad mot vår vilja - medvetet eller omedvetet.

Nu har du säkert räknat ut vilka gigantiska möjligheter som öppnar sig för oss som vuxna att fortsätta använda det här tillståndet för fortsatt inlärning, reflektion och övning. Personlig utveckling hela vägen genom livet.
HYPNOS ÄR DITT TILLSTÅND FÖR FÖRÄNDRING
Ha en skön sommar! / Gaffa

Författare: Mats Gaffa Karlsson, Hypnosterapeut    www.gaffaarthypnos.se

Dela gärna sidan!