av Jenny Hägerlund, Nyava
Den ändå ganska nyligen införda traditionen Halloween kanske drar dina tankar mot vampyrer och andra monster?
Kuriosa: Halloween härstammar från Irland och Skottland och den keltiska högtiden Samhain. Denna tusenåriga tradition, Samhain, handlar om skiftet från skördesäsong till vinterhalvåret och Kelternas tro var att när skördesäsongen var slut och jorden fick vara ifred, då kunde de döda återvända till jorden och få sin vila. Och när Irländare och Skottar emigrerade till USA på 1800-talet tog de självfallet sin tradition med sig. Den tolkades där lite annorlunda och långt senare, på 90-talet, hade den även kommit att etablera sig hos oss i Sverige.
Men åter till vad Halloween ger oss för associationer; läskigheter och farligheter och så klart vampyrer!
Det får mig att tänka på vitlök, som ju ska få vampyrer att stötas bort.
Och inte bara vampyrer fruktar vitlök. Även andra läskigheter som bakterier, virus, svamp och parasiter stöts bort av vitlök.
Vitlöken har bland annat följande egenskaper:
- En antibiotisk effekt.
- Motverkar blodproppar.
- Motverkar åderförkalkningar och kan få blodkärl att bli mer elastiska, alltså mindre igenkalkade.
- Reglerar blodtrycket.
- Förbättrar blodcirkulation.
- Kan få svårläkta sår, ex bensår, att läka sig.
- Motverkar ”ballongmage” och att maten jäser och ruttnar i tarmarna.
- Motverkar tandlossning och blödande tandkött.
Att vitlöken kan användas mot förkylningar är känt sedan 1000-tals år tillbaka. Innan vi började använda antibiotika, använde vi vitlök vid infektionssjukdomar.
Vid en sökning av vitlök på PubMed får man över 8000 träffar och artikeln ”Antimicrobial properties of allicin from garlic Serge Ankri*, David Mirelman Department of Biological Chemistry, Weizmann Institute of Science, Rehovot 76100, Israel” beskriver just vitlökens egenskaper gällande att bekämpa bakterier, virus, svamp och parasiter.
En dubbelblind placebokontrollerad studie genomförd av Australiens Nationella Institut för integrativ medicin vid Bond University tillsammans med University of Australia, visar att efter 12 veckor hade de patienter (88 totalt, indelade i två grupper) som intagit vitlöksextrakt en genomsnittlig minskning på 11,5 mm Hg av deras systoliska blodtryck (trycket när blodet pumpats ut från hjärtat) och en genomsnittlig minskning på 6,3 mm Hg av deras diastoliska blodtryck (när hjärtat vilar), jämfört med placebogruppen. Forskarna noterade också bland annat minskad artärstelhet och andra faktorer som anses öka risken för framtida hjärtinfarkt.
Det finns väldigt mycket mer att skriva om när det gäller vitlökssaft och dess fina egenskaper. Vill du veta mer får du gärna kontakta mig via epost till info@nyava.se.

Garlic Gold
Jag har valt att jobba med Garlic Gold som är vattenbaserad och tillverkas av ekologisk färskpressad vitlök och tillverkningsprocessen är dessutom noga kontrollerad. (Forskning visar att det är den färska och vattenbaserade vitlökssaften som har de främsta hälsoeffekterna.) Full verkan av vitlökssaften uppnår man först när den tas regelbundet under en längre till (några månader).
Vitlökssaften har använts i åratal som ett kosttillskott. Rekommendationen är att dagligen ta 1msk Garlic Gold, utspädd i ljummet vatten, antingen på morgonen eller på kvällen, och helst på tom mage. På tom mage kan den fortare passera magsäcken och komma ut i tarmarna, där den verkar lokalt och även tas upp av kroppen via tarmslemhinnan. När den tas på tom mage undviker du dessutom att lukta vitlök.
Att ta den tillsammans med maten gör att den stannar kvar en längre tid i magen, och kan med uppstötningar från magen ge en inte så trevlig vitlöksdoft.
OBS! Vitlökssaft bör inte tas i samband med blodförtunnande läkemedel utan samråd med läkare.
Vill du ge din kropp Garlic Gold är du välkommen att göra ett köp via min webshop: https://nyava.se/webshop/
Författare: Jenny Hägerlund, Kinesiolog www.nyava.se