fbpx
Meny Stäng

Ayurveda – förstå din individuella hälsa

av Georgiana Danet, Yogalärare

Ur en ayurvedisk synvinkel är hälsa lika med lycka.
Hälsa ses här inte bara som frånvaron av sjukdom, utan som ett tillstånd av perfekt balans i nivån med kroppen, sinnet, känslorna och den andliga utvecklingen.
Balanstillståndet som hälsa ses som helt individuellt - din hälsa är inte min hälsa. Din hälsa är helt unik, precis som du är.

  • Ayurveda tror att vi är gjorda för att leva med ett inneboende tillstånd av optimal hälsa och lycka, och lär oss hur man gör det.
  • Ayurveda är mer än en alternativ medicin; det är ett komplext holistiskt medicinskt system som behandlar individens kropp, sinne och själ som en fullständig enhet. För att göra det, tittar Ayurveda på roten till problemet, snarare än att behandla symptomen.
  • Ayurveda tittar på kroppens funktion i termer av samspelet mellan tre subtila krafter, kallade dosha: vata, pitta och kapha dosha. Varje dosha reglerar vissa funktioner i kroppen så att kroppen är ett samspel mellan dessa krafter. Balansen och obalansen av dessa leder till hälsa respektive sjukdom. Dessutom, vid befruktningen, kombineras doshas i olika proportioner i en unik kod - som ett DNA-mönster - för att bilda individens naturliga konstitution, känd som prakruti.
  • Ayurveda tror på att utvärdera en individs konstitution och anpassa kost, livsstil och behandling till den. Detta tillvägagångssätt är unikt för Ayurveda, genom att ge individen ansvar för sin egen hälsa, och anledningen till dess stora attraktionskraft i väst idag.

Vill du lära dig om Ayurveda, är du mycket välkommen på vår Ayurveda kurs!

Författare: Georgiana Danet, Yogalärare   www.karlskrona.natha.se

Dela gärna sidan!