fbpx
Meny Stäng

Den inre kritikern …..

av Maria Lobrant, Ayurvedisk hälsorådgivare

Den inre kritikern, prestationsprinsessan och Ayurveda

Den inre kritikern de flesta på något sätt bär inom sig, som ibland växer sig till en jätte som hänger över dig. Ibland hålls den i schack och är liten.
Den där kritikern som säger till dig att du inte kommer att klara det du har tänkt att göra. Som säger åt dig att du är mindre än vad du egentligen är. Som får dig att inte våga tro på dig själv.

Målsättningen är att få det där eländet att vara tyst, helst försvinna och inte komma tillbaka. Som om man skulle släppa ut en kund ur en affär, Tack för att du gick, du är inte välkommen tillbaka.

Den inre kritikern kommer armkrok gåendes med prestationsprinsessan. Hon dansar fram, på tå, i vacker klänning som böljar när man går. Hon som vill vara duktig och lyckas. Hon som vill komma först i tävlingen och vinna priset. Hon som vill få vg på provet i skolan.

De hörs högre när man av olika anledningar är i obalans. Om du har det stressigt på jobbet eller är sjuk. I de här tiderna är det många som är i obalans pga isolering tex.

I Ayurvedan ligger fokus på att skapa balans. Det är eftersträvansvärt med balans inom de olika doshorna och även dem emellan utifrån din unika konstitution.

Doshorna kan man säga är grunden i Ayurveda. Det finns tre olika doshor -Vata, Pitta och Kapha.

Vata är vind, luft, hålrum, eter. Det är kreativitet. Vata är snabb, kvick och rör sig med lätthet. Vata är en kall dosha, och personer som domineras av Vata blir lätt oroliga när Vata kommer ur balans. Sjukdomar orsakade av obalans i Vata är tex allt som rör nervsystemet.

Pitta är eld och vatten i rörelse, drivkraften framåt. Pitta är varm. När Pitta kommer i obalans kan du bli arg, hånfull och krävande mot andra människor och dig själv. Sjukdomar orsakade av obalans i Pitta är tex inflammationer av olika slag.

Kapha är jord och stilla vatten, lite trögt och segt men omhändertagande, bärande och tryggt. Inget eller väldigt lite oroar en Kapha. Kapha är en kall och fuktig dosha. När Kapha är i obalans kan det yttra sig genom en seghet, ingen ork, ingen lust till något. Allergier är ett exempel på obalans i Kapha som gått långt. Inte att förväxla med ama, slagg, men det tar vi en annan gång.

Vi behöver balans i doshorna och dem emellan. När det finns en obalans tillräckligt länge kommer den manifestera sig som en sjukdom. Olika obalanser ger olika sjukdomstillstånd, enligt Ayurvediskt sätt att se på sjukdom och ohälsa.

Var hör då den där inre kritikern och prestationsprinsessan hemma? Jag tänker mig att de tillhör Pitta i obalans. Kräver och trycker ner. Vill mycket! Pressar sig till det inte går längre. Då kan obalansen i Pitta kan påverka Vata och vice versa. Det skulle kunna tolkas som en obalans i Vata är grunden. När vatan, vinden ökar blåser den på och sprider elden, pittan så att det som brann lite hetsigt men kontrollerat nu har blivit en skogsbrand.

Ska vi nu ta det här ett varv till och återkoppla till chakrasystemet. Kan vi hålla den inre kritikern i schack med hjälp av chakrabalans? Vilket chakra ska vi rikta in oss på att balansera? Vi behöver få ordning på elden som finns i solarplaxuschakrat men vi behöver börja med att få ordning på luften som finns i hjärtchakrat. Förmågan att känna och ta emot och ge kärlek till dig själv och till andra. Är flera doshor i obalans ska du alltid börja balansera Vata. Det får så många positiva effekter och kan i sig göra att de andra doshorna i obalans blir balanserade igen. Om det inte gått för långt vill säga.

Jag tycker inte att du ska experimentera själv om du har sjukdomar som du behandlar hos läkare. Se Ayurveda som ett komplement och ett sätt att kunna bibehålla en god hälsa.

Meditation för att hålla den inre kritikern i schack

Ta ett djupt andetag in. Släpp ut luften långsamt. Känn hur magen buktar ut på inandning och slappnar av när du andas ut. Bjud in avslappning.

Föreställ dig att du går i en vacker skog. Solen silar genom trädkronorna och det är sådär magiskt vackert som det bara kan vara när vårsolen silar genom nyutspruckna löv. Känn doften av skog runtomkring dig. Det är stilla. Du går på en Stig som är mjuk. Du går barfota och kontakten med marken hjälper till att grunda dig. Dina steg är mjuka. Skogen representerar livet.

Du kommer fram till en glänta. I gläntan finns det en stor Sten. Stenen är formad så att du kan lägga dig på den och vila. Du är helt trygg. Allt du hör är fågelkvitter och skogens stilla sus runt omkring dig.

När du tittar upp mot himlen ser du ett mörkt moln. Det mörka molnet är din inre kritiker. Du säger högt till molnet att det ska försvinna. Till en början vill molnet inte flytta sig. Det växer sig större. Men du är trygg och älskad. Du är helt lugn. Du känner dig säker på dig själv och säger på nytt åt molnet vänligt men bestämt att försvinna. Molnet börjar glida åt sidan. Det ger med sig. Du har kommandot i ditt liv.

Skogen viskar stilla, Du är älskad, trygg och hållen och du känner att det är sant. Stanna i känslan en stund. Kanske skogen vill säga dig något mer?

Författare: Maria Lobrant, Sattviskt   www.sattviskt.nu

Dela gärna sidan!