fbpx
Meny Stäng

Lymfsystemet – immunförsvar, soptransport och vattentank

av Mia Falk, Lic. Lymfolog

Om du inte tidigare ägnat ditt lymfsystem en tanke kommer du garanterat att göra det framöver när du läst om kroppens viktiga, försvarande städfunktion!

Lymfsystemet finns i hela din kropp och har ett eget kärlsystem som ligger parallellt med dina blodkärl. Dessa lymfkärl har till uppgift att suga upp vätska och de slaggprodukter och sopor som blodkärl och tarm läcker/kastar ut i kroppens vävnad.

Kopplat till lymfkärlen finns risgrynsstora lymfnoder (ibland kallas de lymfknutor) som också finns fördelade över hela kroppen, men många ligger grupperade i dina armhålor, ljumskar, runt tarmen och organen i buken. En stor del noder finns också i området mellan dina axlar och öron. Du har totalt ca 600-800 lymfnoder i din kropp om du är man och ca 800-1000 om du är kvinna och drygt 20% av dem sitter ovanför axlarna.

Immunförsvarets träningsläger
I lymfnoderna är det ständigt action för här utförs mycket av immunförsvarets arbete. Lymfocyterna (vita blodkroppar) dödar dagligen virus, baciller och cancerceller i noderna och har där en sorts träningsläger då de vässar och stärker sig, dvs ditt immunförsvar.

Du har ca 25 miljarder lymfocyter i varje lymfnod som försvarar dig just nu. Detta pågår hela tiden och gör att du håller dig frisk, samtidigt som det rustar ditt försvar om du skulle bli sjuk.

Förenklat kan man säga att tarmen står för ⅔ och lymfsystemet för ⅓ av din kropps immunförsvar.

Soptransportör
Alla restprodukter och "sopor" som ska transporteras från minsta lilla kapillär och ut från kroppen samlas upp av lymfsystemet. Bland soporna finns gifter, döda och skadade celler och så virus och bakterier som tidigare nämnts.

Lymfans parhäst levern tar emot sopleveransen och står sedan för vidare sophantering, sortering och återvinning. Allt fett du äter (med undantag för kokosfett) behöver också åka via lymfsystemet för att komma till leverns komplexa hanteringssystem.

Vattentank
I lymfsystemet samlas och bildas ungefär 2-4 liter vätska per dygn vilket gör att det också fungerar som din kropps vattenreservoar. Blir du varm och svettas finns det vätska att ta av här så inte vätskebalansen i blodet påverkas. Men det får inte samlas för mycket vätska i lymfsystemet få då orkar det inte med att suga upp överskottsvätskan från vävnaden. Stannar vätska i vävnaden har det skapats ödem.

Flöde utan egen pump
Till skillnad från blodomloppet är lymfsystemet inte slutet och cirkulerar därför inte på samma sätt. Lymfsystemet har heller ingen egen pump så lymfvätskan rör sig
långsamt och under lågt tryck. Det som agerar pump till lymfvätskan är främst diafragman, dvs dina andetag, tillsammans med dina muskelrörelser där främst
musklerna i vader och hålfot spelar betydande roll.

Med detta förstår du säkert att det är viktigt att andas fritt och djupt, att vara i rörelse och gärna gå mycket barfota så fotens muskler får jobba.

All lymfvätska måste pumpas upp till utloppen som sitter vid dina nyckelben, ett på varje sida. Där släpps lymfvätskan ut i stora kroppspulsådern för vidare transport till
levern.

Hur vet du om lymfsystemet inte flödar som det ska?
Ett trögt lymfsystem gör att du inte mår bra och det kan yttra sig på lite olika sätt.
Vanliga tecken är att du får ödem, dvs svullnar. Detta visar sig oftast i benen, de kan kännas stumma och du kan få märken efter strumpkanten som sitter kvar länge. Kanske svullnar dina fingrar och händer när du tränar eller är på promenad.
Det kan också visa sig genom att du ofta blir förkyld, har mycket slembildning och/eller bihåleproblem, känner dig “öm under huden”, lätt får blåmärken, celluliter och åderbråck och/eller har kalla hudpartier. Att inte gå ner i vikt trots att man gör allt rätt, är ofta också ett tecken på trögt lymfsystem.

Operationsärr eller områden som strålbehandlats kan skapa stopp i flödet och därmed svullnad runt ärrområdet eller där behandlingen genomförts.
Vid större problem med lymfsystemet kan det leda till diagnoser som Lipödem, Myxödem och Dercum, alla besvärande och ofta smärtsamma tillstånd.

Ta hand om ditt lymfsystem!
Eftersom lymfsystemet är en så viktig del av ditt immunförsvar och dessutom ser till att hålla din kropp städad från gifter, vill du såklart inte ha stopp eller tröghet här!
Se till att ha rörelse i vardagen och regelbundet djupandas vilket är så viktigt för att hjälpa till och “pumpa” lymfvätskan.

Ett gäng tåhävningar tillsammans med djupandning varje dag är exempelvis toppen. Ett annat tips är att hålla en rak och avslappnad hållning. Det hjälper till att öppna upp för flödet eftersom både utloppet för lymfsystemet och en stor andel noder sitter runt axlar, hals och nacke.

Du kan också lära dig egenvård för lymfsystemet, en mjuk egenmassage och andningsövningar, som det finns många videolänkar med instruktioner att googla fram.

Vill du ha mer hjälp och råd om ditt lymfsystem kan du vända dig till en Lymfolog, Lymfmassör eller Lymfterapeut (de senare finns inom sjukvården).

Författare: Mia Falk, Lic. Lymfolog  www.lymfologen.se

Dela gärna sidan!