fbpx
Meny Stäng

En story om NLP och dess kraft och effektivitet

av John Eriksson, Hypnosterapeut NLP master practitioner

Mestadels arbetar jag dagligen med enskilda individer, förutom när jag bedriver kursverksamhet då har jag grupper. Hälsa och terapi eller som jag hellre kallar det, självutveckling och personligt ledarskap. Under dessa sessioner använder jag hypnos kombinerat med NLP-tekniker för att snabbt få resultat. Jag vill berätta om en upplevelse jag var med om 2015.

Jag ska hålla en tvådagarskurs i självhypnos. Sista dagen och sista fikarasten kl 14.30 frågar en av deltagarna om hypnos kunde hjälpa mot spindelfobi. Han berättade att han dragits med denna fobi sedan barnsben, han var nu i 60 års åldern.

Han var skräckslagen inför tanken av att möta en spindel.
Faktum var att hans hjärta började slå fortare och andningen ökade bara genom att berätta om det för mig. Jag ville verkligen hjälpa honom. Jag såg på klockan, det var 8 minuter kvar av fikarasten. Jag kunde inte stanna efter kursen då flyget inte väntar på mig. Så om något ska ske så ska det ske nu.

Då flög fan i mig och jag tänkte om jag hinner så vill jag hjälpa honom. Jag har mina NLP-tekniker och med en snabb hypnos induktion kan vi kanske hinna fixa detta. Jag började prata fort för att inte ge utrymme till för mycket tankar och sa, Om du vill kan vi göra en eller ett par snabba tekniker under hypnos och förhoppningsvis lösa problemet. Är du beredd att prova? Han svarade ja och vi körde igång.

Jag inducerade snabbt lätt hypnos på honom. Han satt på en enkel stol. Människor från kursen var nyfikna och satt tysta och fokuserade. Tacksamt var att han lätt hamnade i hypnos.

Väl i hypnos instruerade jag honom att gå tillbaka i tiden till den starkaste skräckupplevelse han haft med en spindel. Väl där påbörjade vi ett transformerande arbete. Jag använde en rewind-teknik liknande fast fobia cure (biosalongen). På grund av tidsbrist gjorde jag den lite enklare och en aning modifierad.
När transformations arbetet var klart instruerade jag honom om hur han kastar alla negativa tankar och inre bilder kopplat till rädslan för spindlar. Slutligen gjorde vi tidslinje-terapi där vi gick tillbaka i det förflutna till en plats innan han “lärt” sig vara rädd för spindlar. Vi förändrade tidslinjen som om han aldrig varit rädd för spindlar.
Slutligen testade vi framtiden genom att gå in i en fantiserad framtid och testa hur han reagerar på spindlar. Han regerar inget speciellt, allt känns bra och lugnt. Vi installerar alla lärdomar och han får komma tillbaka till fullt medvetande. Detta gjorde vi på 7 minuter, mycket tack vare att han var väldigt receptiv och följde lätt med i sin inre värld.

Första beviset för att det fungerat fick vi när han låg på alla fyra intill golvlisten för att se om det fanns någon spindel. Detta hade han aldrig utsatt sig för innan vår session. Någon månad senare får jag ett mail där han berättar att han inte haft några starka reaktioner mot spindlar och han var väldigt tacksam. Jag har haft kontakt med honom flertal tillfällen fram till idag och hans spindelfobi existerar inte längre.

Författare: John Eriksson, Hypnosterapeut NLP master practitioner, www.jagkraft.se

Dela gärna sidan!