fbpx
Meny Stäng

Möjligheten med vitaminer och mineraler mot ADHD

av Catarina Gullberg, Biopat /Naturläkare

Nyzeeländska forskare kartlägger hur tillskott av vitaminer och mineraler kan förbättra symtom hos barn och vuxna med adhd. ”Alla våra studier har visat på fördelar”, säger Julia Rucklidge vid Canterburys universitet i Christchurch.

– Vitaminer och mineraler är livsviktiga för kroppens produktion av enzymer, hormoner och signalämnen, säger hon i en intervju som gjorts av New Brain Nutrition, ett EU-finansierat konsortium för forskning om tarmflora, näring, motion och hjärnans hälsa.
Dagens kostråd lägger betoningen på de ”stora” näringsämnena – kolhydrater, protein och fett, men ägnar mindre uppmärksamhet åt mikronutrienterna, det vill säga vitaminer och mineraler. Därför måste vi äta mat som är näringstät.

Hur mycket näring tar vi upp?

En hel del frukt och grönt som vi äter är inte så näringstäta som vi tror på grund av att det som värderas högst idag inte är högt näringsinnehåll utan sådant som goda lagringsegenskaper och söt smak. Det är också vanligt att våra jordar innehåller för lite av vissa näringsämnen, till exempel selen, magnesium och jod.

Men det kan också handla om individens förmåga att ta upp näring. Tarmflorans status spelar en viktig roll här. Våra tarmbakterier tillverkar flera näringsämnen. Så om vårt mikrobiom inte innehåller tillräckligt med de bakterier som behövs för att producera de här ämnena kan de orsaka hälsobesvär. Generna påverkar dessutom hur mycket vi behöver av olika näringsämnen och hur väl våra energiproducerande mitokondrier fungerar – som också behöver näring för sina processer.

Inflammation är en annan sak som många ha besvär med och som kan störa kroppens förmåga till full funktion. Även här kan mikronäring vara en viktig del av lösningen på problemet.

Multivitamin-mineraltillskott är en bra strategi, men man ska vara försiktig med att äta ett enskilt näringsämne i höga doser om man inte har fått konstaterat att man behöver det. Annars kan man skapa nya brister.

Alla studier visar på fördelar

Julia Rucklidge och hennes team har gjort en rad studier för att testa högre doser av tillskott och ta reda på vad det är som gör att vissa verkar svara bra på tillskott. Ett intressant fynd är att personer med adhd som tar näringstillskott verkar klara av stark stress bättre än de som inte tar tillskott.

– Alla våra studier om bredspektrumsnäring till personer med adhd-symtom har visat på något slags fördel, antingen genom förbättring av de huvudsakliga symtomen eller av andra associerade besvär som aggression eller oro/ångest.

Författare: Catarina Gullberg, Biopat /Naturläkare  www.quantum.nu

Dela gärna sidan!