fbpx
Meny Stäng

Postcovid – en trist verklighet för många!

av Susanne Jönsson, Cert. Helhetsterapeut och lärare

Den senaste tiden har det skrivits mycket om postcovid, och om hur verkligheten ser ut för den som lider av kvarstående symtom efter att ha varit drabbad av Covid.

Det kan handla om svår trötthet, koncentrationssvårigheter och att kroppen inte orkar med på samma sätt som förut. En del har kvar smak och luktbortfall och många beskriver det som en ”hjärndimma” där påverkan på vardagslivet och livskvalitén kan vara stor.
Allt detta är problem som kvarstår, eller uppstår efter att personen haft Covid.

Det finns hjälp att få!
Det finns många av oss, som arbetar med alternativa behandlingsmetoder, som kan hjälpa till. Jag kan inte uttala mig om hur andra gör, men inom vår skola så finns det många av oss som arbetar med detta mer eller mindre dagligen för tillfället. Det är tydligt att det är många som behöver hjälp.

Jag är grundaren av Helhetscentrum, som är en skola för alternativa behandlingsmetoder. Det är mitt jobb att utveckla våra behandlingstekniker samt att vidareutbilda våra terapeuter i skolan efterhand som nya behandlingar kommer till eller behandlingstekniken behöver förändras.

Har själv haft covid.
Jag ska villigt erkänna att om jag inte själv fått covid under våren 2021 hade jag aldrig kunnat lära våra Helhetsterapeuter hur postcovid behandling skall utföras. Covid har en kraftig påverkan på inre organ, njurar, lever och mjälte är utsatta. Vidare blir luftrör och lungor belastade och det sker även en speciell påverkan på tallkottkörteln som gör att hjärndimman och hjärntrötthet kan bli svår.

Denna sjukdom liknar inget annat jag sett eller upplevt, och för mig var det nyttigt att känna hur den reagerade i min egen kropp. Detta har gjort att vi idag har väldigt bra verktyg och kunskap för att med Helhetshealing kunna behandla klienter med postcovid.

Kan vi lova ett specifikt resultat av våra behandlingar?
Nej såklart inte. Även om en behandling är effektiv för många, så finns det inga garantier att den är bra för alla.

Hur andra inom vår bransch jobbar har jag inga åsikter eller ens kunskap om. Var och en är bra på sitt och som i alla branscher så skiftar kvaliteten både på kunskap och utövande. Dock är min erfarenhet att de allra flesta inom denna bransch är seriösa och duktiga på det man gör.

Du som har postcovid – det finns hjälp att få!
Sök hjälp både inom den traditionella medicinen och inom den alternativa. Hitta den terapeut eller läkare som du känner förtroende för, och som du känner lyssnar på Dig och hjälper dig med dina problem. Det finns lösningar, glöm inte det!

Vad säger Patientskyddslagen?
Får vi inom den alternativa medicinen behandla klienter med postcovid?

Vi får inte behandla aktiv covid som faller under smittskyddslagen, men postcovid är en del av återhämtningen och rehabiliteringen efter en sjukdom och där har vi alltid fått hjälpa till. Jag vill vara tydlig med att det här är min tolkning av Patientskyddslagen och om jag har fel, faller detta på mig och inte på mina kolleger i branschen.

 

Författare: Susanne Jönsson, Cert. Helhetsterapeut och lärare  www.helhetscentrum.se

Dela gärna sidan!